top of page
Search
  • Writer's pictureAX Designer

ТЕКСТИЛЪТ В ЗАВЕДЕНИЯ

Updated: Jan 21, 2019

Как да подберем и какъв текстил в заведения за хранене и забавления.


За разлика на домашният текстил, подборът на текстил за заведения за обществено хранене или забавление има своите специфики и често се оказва не лека задача за дизайнерите.


Преди всичко, подбирайки платове за подобен род обществено посещавани места, трябва да се вземат под внимание някои основни негови характеристики:


- Независимо дали текстилът е фин или плътен, материите трябва да се съобразят спрямо фактори като електричество и основни електроуреди (зони за готвене, бар зона), места за пушене, където текстилът може да бъде изгорен.


- В свързани зони, текстилът не трябва да възпрепятства евентуална евакуация в случай на инцидент и да създава неудобство при преминаването както на клиенти, така и на обслужващ персонал.


- На места, където има деца - е важно текстилът да не представлява опасност за тях.


- Поставянето на текстила в заведения, независимо от неговото предназначение и артистичен вид - дали на корнизи или други носещи елементи, трябва да е подсилено с цел такива да не паднат и да нанесат физически щети както върху клиентите и техните лични вещи, така и върху оборудване или друго имущество.

“Текстилът в заведения може да бъде както декоративен и да служи за цветен акцент в интериора, така и да има роля за една изолирана, по-уютна или по-тиха обстановка.”

Видовете текстил, които биват използвани за такъв тип обществени проекти, могат да бъдат разнообразни.


Дневните заведения, които предлагат кафе, напитки или брънч, често се нуждаят от повече светлина и интериорните дизайнери използват текстил не толкова за функционални нужди, колкото за декоративен акцент.

Така например, много едрите мрежи дори и в тъмни цветове, мога да създадат усещане за ефирност, без да се натрапват визуално. Аксесоари като въжета, магнити, декоративни колани могат да се окроят финно като бижута и да създадат по-луксозно излъчване на средата.


BAR DESTINY, Пловдив


Декоративни възглавници в цветовете на текстила, избран за прозорците са също силен детайл, който печели симпатията на клиентите и им носи усещане за повече уют и личен комфорт.


В заведенията за обяд или вечеря - покривките за маси стават все по-демоде, но пък ако избирате текстил за такива, бъдете сигурни, че е най-високо качество - както от гледна точка на допир и визия, така и от практична. Белият цвят остава ненадмината класика, затова се постарайте покривките ви за маса и/или салфетките към тях да изглеждат след всяко пране - като нови.Относно завесите - за вътрешния интериор често използван текстил е блекаут-а, при това негорим. С меките си цветове той допълва изключително стилно интериора и изолира навяване или излишна светлина, през студените или пък силно слънчеви дни.


В случай, че бихте искали повече светлина, но интериорен акцент - може да използвате тънки пердета от материи сходни на лена и да ги прихванете по атрактивен начин, за да се открояват елегантно в близък цвят на мебелите, които сте подбрали.


В подобен род заведения за хранане - нетипични биха били текстили, които съдържат големи фигури и шарки или пък няколко цвята накуп. Препоръките ни са да заложите на едноцветни материи, тъй-като в големи помещения като ресторанти - такъв текстил по-скоро създава напрежение в сетивата на клиентите ви.


TORRO GRANDE, Пловдив

Летните градини също имат свои стилови изисквания. Най-често решение е използването на балдахини от таван от цветни или много светли пастелни воали. Начинът на ушиването им и прихващането към греди или разчупени тавани/платформи трябва да бъде умело изработен, за да изглежда естетично издържан на финал. В такива отворени пространства колкото повече текстил има, толкова по-стилни изглеждат.


Ресторант ПЕТРУС, Лозенец

Вечерните заведения (барове, дискотеки) рядко имат нужда от текстил, но той най-често има функционална роля: блекаут или плюш за ограждане на опредени зони и за предотвратяване на видимост отвън. Тъмните цветове и тежка визия са най-честият избор. Има и изключения като наргиле или тематични барове, в които балдахини или по-арт завеси като например с принт принт, могат да се използват за създаването на отделени цветни кътове.
261 views0 comments
bottom of page